BM önüne geçmeye çalışıyor: İsrail, Filistin’e can veren kuruluşu kapattırıyor

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri İsrail’e UNRWA Kararını Geri Çekme Çağrısı Yaptı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail hükümetine, Filistinlilere yardım eden BM ajansı UNRWA’nın faaliyetlerini fiilen yasaklayan ve bu hafta yürürlüğe giren yasayı geri çekme çağrısında bulundu.

Guterres, İsrail’in BM Büyükelçisi Danny Danon’a gönderdiği mektupta, “Bu karardan üzüntü duyuyorum ve İsrail hükümetinden bu yasayı geri çekmesini talep ediyorum” ifadelerini kullandı.

Genel sekreter, UNRWA’nın vazgeçilmez olduğunu ve faaliyetlerini üstlenebilecek başka bir kuruluşun bulunmadığını belirtti. Guterres, İsrail ile BM arasında bu konuda görüşmeler yapılması gerektiğini vurguladı. Yeni yasanın Perşembe günü yürürlüğe girmesi bekleniyor.

FİLİSTİN’İN BİR ATARDAMARI KESİLECEK

İsrail parlamentosu 28 Ekim’de UNRWA’yı yasaklayan yasayı kabul etti. İsrail, UNRWA personelinin 7 Ekim 2023’te Hamas’ın İsrail içindeki saldırısına katıldığını öne sürdü.

Birleşmiş Milletler bu iddiaları soruşturdu ve dokuz UNRWA personelini işten çıkardı. İsrail’in BM Büyükelçisi Danon, Salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada, “Yasa, UNRWA’nın İsrail’in egemen topraklarında faaliyet göstermesini yasaklıyor ve İsrailli yetkililerin UNRWA ile herhangi bir temasta bulunmasını engelliyor. UNRWA’nın İsrail topraklarında herhangi bir temsilcilik, hizmet veya faaliyette bulunmasına izin verilmeyecek. İsrail, UNRWA veya onun adına hareket eden herhangi biriyle tüm iş birliğini, iletişimi ve teması sonlandıracaktır” dedi.

Danon, UNRWA’nın tüm faaliyetlerini durdurması ve Doğu Kudüs’teki merkezini tahliye etmesi gerektiğini söyledi. Genel sekreter Guterres, İsrail’in UNRWA’ya verdiği sürenin yetersiz ve uluslararası yükümlülükleriyle uyumsuz olduğunu ifade etti.

Guterres’in mektubunda, “UNRWA’nın tüm operasyonlarını durdurmasını ve bir haftadan kısa süre içinde tüm tesisleri boşaltmasını istemek makul değildir” denildi ve İsrail hükümetinin kararını gözden geçirmesi gerektiği ifade edildi.

Related Posts

Ahmet Hamdi Çamlı’dan İlber Ortaylı’ya tepki çeken sözler

Geçen hafta “Kanlı 1923 darbesi” paylaşımıyla Cumhuriyetin ilanını hedef aldığı iddiasıyla tepki çeken Ahmet Hamdi Çamlı, bu kez de İlber Ortaylı hakkındaki sözleriyle gündeme geldi. AKP içinden de eleştirilen Çamlı’nın açıklamaları kamuoyunda tartışma yaratmaya devam ediyor.

Ali Erbaş da katılmıştı… CHP’li Aylin Nazlıaka’dan, ‘Fıtratın Korunması ve Aile Çalıştayı’na tepki: ‘Medeni Kanun’a açık bir meydan okuma!’

CHP’li Aylin Nazlıaka, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın da katıldığı ‘Fıtratın Korunması ve Aile’ temalı çalıştayı eleştirerek, “Cumhuriyet’in kazanımlarını silmeye çalışanlara geçit vermeyeceğiz. Aile, ancak kadının özgür, güvende, refah içinde ve eşit olduğu bir toplumda sağlıklı bir yapıya kavuşabilir” açıklamalarında bulundu.

Milaslılar kırma eleme tesisine karşı mücadelesini sürdürüyor

Milaslılar kırma eleme tesisine verilen ÇED gerekli değildir kararını mahkemeye taşıdı. 2747 hektarlık ormanlık ve tarım alanı tehlikede…

Ümit Özdağ’dan Erdoğan’ın ‘AKP-MHP-DEM’ açıklamasına yorum: ‘En inançlı AK Partililer bile…’

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Biz; AK Parti, Milliyetçi Hareket Partisi ve DEM Partisi üçlü olarak bu yola beraber yürümeye kararı verdik” açıklamalarına yorumda bulundu.

Grok Avrupa’da karakolluk oldu

Grok’un Türkiye’de sosyal medya kullanıcılarına, kursal değerlere, Atatürk ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik hakaretlerine benzer yorumları Avrupa’da da yapması üzerine konu Avrupa Birliği gündemine taşındı.

Deva Partisi lideri Babacan: Gelin Siyasi Etik, Şeffaflık ve Yolsuzlukla Mücadele Yasası’nı hep beraber Meclis’ten geçirelim

Deva Partisi lideri Babacan: Gelin Siyasi Etik, Şeffaflık ve Yolsuzlukla Mücadele Yasası’nı hep beraber Meclis’ten geçirelim