Fatih Erçelik: Yatağan’da Üretim Durma Noktasına Geldi

“Yasal düzenleme yapılmazsa enerji arz güvenliği tehlikeye girecek, 2 bin kişi işsiz kalacak” diyen Türk-İş’e bağlı Tes-İş Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, “Santral şu anda yüksek kömür maliyetlerine rağmen başka bölgelerden temin ettiği kömürle yarı kapasite çalışıyor. Kömür sorununa çözüm bulunamazsa üretim tamamen durabilir. Bölge elektriksiz, 2 bin kişi de işsiz kalabilir” açıklamasında bulundu.

Muğla’daki Yatağan Elektrik Üretim A.Ş.’nin yerüstü maden rezervlerinin tükendiğini, yeraltı maden ruhsatının ise iptal edildiğini belirten Türk-İş’e bağlı Tes-İş Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, “Bu durum kömür tedarikinde sıkıntıya yol açarken, elektrik üretim tesisinin kapanma riskiyle karşı karşıya kalmasına neden oldu” dedi.

“Üretim tamamen durabilir, 2 bin kişi işsiz kalabilir”

Erçelik konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Yerli kömür kaynaklarının değerlendirilmesi ve ekonomiye kazandırılmasına yönelik yasal bir düzenlemeye ihtiyaç var. Santralin yıllık 5 milyon ton yerli kömür gereksinimi bulunuyor. 3 ünitesiyle tam kapasite çalıştığında 3.3 TWh elektrik üreterek ekonomiye yılda 225 milyon dolarlık katkı sağlıyor. Santral şu anda yüksek kömür maliyetlerine rağmen başka bölgelerden temin ettiği kömürle yarı kapasite çalışıyor. Kömür sorununa çözüm bulunamazsa üretim tamamen durabilir. Bölge elektriksiz, 2 bin kişi de işsiz kalabilir. Bölgede sosyoekonomik bir krizin yaşanmasından da endişe ediyoruz. Sorunun çözümü için yetkililerden yardım bekliyoruz” dedi.

“1 milyon konutun elektrik ihtiyacı nasıl karşılanacak?”

Bir milyon konutun elektrik ihtiyacının nasıl karşılanacağı sorununa dikkat çeken Erçelik, “Yerli kömür ile 1 milyon konutun elektrik tüketimini karşılayan ve yeraltı kömür rezervlerine erişimden başka çaresi kalmayan santral yeraltında kömür arama çalışmaları başlattı. Ancak, yer altı arama ruhsatı, açılan dava sonucu iptal oldu. Bölgenin elektriksiz kalması gündeme gelebilir” ifadelerini kullandı.

“Ülke ekonomisine yıllık 225 milyon dolar katkı sağlıyor”

“Enerji, ülkemizin en önemli ihtiyaçlarından biri. Santral, bir yandan ürettiği enerjiyle ülke ekonomisine yıllık 225 milyon dolarlık katkı sağlarken, diğer yandan da 2 bin kişilik istihdamıyla bölge için ciddi önem arz ediyor. Kapanması halinde işsizliğin artacağı ve büyük ekonomik kayıplar yaşanacağı dikkate alınmalıdır” açıklamasında bulunan Erçelik, gelişen teknolojiler sayesinde doğaya ve çevreye duyarlı yöntemlerle yeraltı rezervlerinin değerlendirilmesinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Related Posts

İstanbul depremi etkiledi: Bebek’teki köşk için beklenen ilgi gelmedi, satış iptal edildi

İstanbul Bebek’teki deniz manzaralı köşk, iki ev ve garajdan oluşan toplam 3.091 metrekarelik gayrimenkul, 950 milyon TL artı KDV’ye satışa çıkarılmıştı. Ancak, 23 Nisan’da İstanbul’da yaşanan deprem sonrası talep gelmemesi nedeniyle satış iptal edildi.

Dünyayı alt üst eden ticaret savaşında sürpriz gelişme: ABD ve Çin ilk kez görüşecek

Çin ve ABD’li yetkililerin tırmanan ticaret geriliminin çözümü için ikili müzakerelere başlama kararı aldı. İki ülkenin yetkilileri İsviçre’de görüşecek.

Motorinde 1.29 lira indirim geldi

Global piyasalardaki dalgalanmalar ve döviz kuru değişimleri sonrası, 7 Mayıs 2025 itibarıyla motorin fiyatlarına 1,29 TL indirim yapıldı.

TCMB: Nisan’da Enflasyonun Ana Eğilimi Yükseldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Nisan 2025’e ilişkin Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayımladı. Raporda, yıllık enflasyonun enerji ve temel mal gruplarında artış gösterdiği, diğer gruplarda ise düşüş eğilimi kaydedildiği belirtildi.

Merkez Bankası zam listesini açıkladı: Hangi kalem ne kadar zamlandı?

TCMB, Nisan Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayımladı. Rapora göre, yıllık enflasyon enerji ve temel mal gruplarında artarken, diğer gruplarda düşüş kaydetti. Aylık bazda fiyat artışıyla öne çıkan gruplar enerji ve temel mal oldu. Enerji grubu fiyat …

Reel efektif döviz kuru endeksi geriledi

Reel efektif döviz kuru endeksi, Nisan 2025’te TÜFE bazında 1,55 puan azalarak 72,12’ye geriledi.