TCMB: Nisan’da Enflasyonun Ana Eğilimi Yükseldi

Enflasyon Nisan Ayında Yükseldi: Elektrik ve Kur Etkili Oldu

Bir rapora göre, enflasyonun ana eğilimi nisan ayında yükseldi. Enerji ve temel mal gruplarındaki aylık fiyat artışları dikkat çekerken, bu artışta mesken elektrik tarifesindeki düzenleme ve Türk lirasındaki değer kaybı etkili oldu. Gıda grubundaki fiyat artışı yavaşlarken, sebze fiyatlarındaki düşüş bu gelişmede belirleyici rol oynadı.

Elektrik Belirleyici Oldu

Nisan ayında enerji fiyatları aylık bazda %4,32 artarken, yıllık enerji enflasyonu %48,11’e yükseldi. Özellikle mesken elektrik tarifesinin %20,80 oranında artırılması enerji grubundaki yükselişi tetikledi. Buna karşın, uluslararası petrol fiyatlarının düşmesiyle akaryakıt fiyatlarında %0,36 oranında gerileme yaşandı.

Temel Ürünlerde Kur Etkisi

Türk lirasındaki zayıflama, dayanıklı tüketim malları başta olmak üzere temel mallarda fiyat artışlarını hızlandırdı. Otomobil ve mobilya fiyatlarındaki yükseliş dikkat çekerken, dayanıklı tüketim mallarında fiyat artışı %3,43 oldu. Giyim ve ayakkabı grubunda ise sezon geçişi nedeniyle fiyatlar %6,57 oranında arttı.

Hizmet Grubunda Bayram Etkisi

Hizmet grubundaki aylık fiyat artışı %3,00 olarak gerçekleşti. Bayram dönemi etkisiyle ulaştırma hizmetlerinde fiyatlar %5,75 oranında arttı. Bu artışta şehirlerarası kara yolu taşımacılığı (%13,22) ve hava yolu taşımacılığı (%42,10) öne çıktı. Lokanta-otel grubu ise kırmızı et ve döviz kuru etkisiyle yükseliş kaydetti.

Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda fiyatlar %2,01 artarken, grup yıllık enflasyonu %36,09’a geriledi. Sebze fiyatlarındaki %17,32’lik düşüş, kırmızı et, yumurta ve meyvedeki artışları dengeledi. İşlenmiş gıdalarda ise %2,04’lük artış yaşandı.

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) nisan ayında %2,76 arttı. Ancak yıllık ÜFE baz etkisiyle %22,50’ye gerileyerek düşüş eğilimini sürdürdü. En yüksek artışlar sermaye ve ara malı gruplarında kaydedildi.

Mevsimsellikten arındırılmış B ve C endekslerinin aylık artışları güçlenirken, yıllık artış oranları gerilemeye devam etti. TCMB, üç aylık ortalamalarda yataya yakın bir seyir izlerken, nisan ayında ana enflasyon eğiliminde yukarı yönlü hareketin belirginleştiğine dikkat çekti.

Related Posts

İstanbul depremi etkiledi: Bebek’teki köşk için beklenen ilgi gelmedi, satış iptal edildi

İstanbul Bebek’teki deniz manzaralı köşk, iki ev ve garajdan oluşan toplam 3.091 metrekarelik gayrimenkul, 950 milyon TL artı KDV’ye satışa çıkarılmıştı. Ancak, 23 Nisan’da İstanbul’da yaşanan deprem sonrası talep gelmemesi nedeniyle satış iptal edildi.

Dünyayı alt üst eden ticaret savaşında sürpriz gelişme: ABD ve Çin ilk kez görüşecek

Çin ve ABD’li yetkililerin tırmanan ticaret geriliminin çözümü için ikili müzakerelere başlama kararı aldı. İki ülkenin yetkilileri İsviçre’de görüşecek.

Motorinde 1.29 lira indirim geldi

Global piyasalardaki dalgalanmalar ve döviz kuru değişimleri sonrası, 7 Mayıs 2025 itibarıyla motorin fiyatlarına 1,29 TL indirim yapıldı.

Merkez Bankası zam listesini açıkladı: Hangi kalem ne kadar zamlandı?

TCMB, Nisan Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayımladı. Rapora göre, yıllık enflasyon enerji ve temel mal gruplarında artarken, diğer gruplarda düşüş kaydetti. Aylık bazda fiyat artışıyla öne çıkan gruplar enerji ve temel mal oldu. Enerji grubu fiyat …

Reel efektif döviz kuru endeksi geriledi

Reel efektif döviz kuru endeksi, Nisan 2025’te TÜFE bazında 1,55 puan azalarak 72,12’ye geriledi.

TL’de 6 ayın en keskin düşüşü

Reel efektif döviz kuru endeksi, Nisan 2025’te TÜFE bazında 1,55 puan azalarak 72,12’ye geriledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir