Solaryuma girmeden bir kez daha düşünün

Solaryum Kullanımı Deri Sağlığı için Tehlikeli

Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Balevi, solaryumun birçok deri hastalıklarını beraberinde getirdiğini ve özellikle açık tenli, dövmesi olan ve 18 yaş altı bireyler için tehlike oluşturduğunu belirtti.

‘Ciltte Kolajen Yapısını Bozuyor’

2009 yılında Uluslararası Avrupa Kanser Araştırma Merkezi tarafından solaryumun kanserojen nedenlerden biri olarak kabul edildiğini hatırlatan Prof. Dr. Balevi, solaryumun ciltte kolajen yapısını bozduğunu ve deri kanseri riskini artırdığını belirtti. UVA ışığının ciltte kolajen yapısını bozduğunu ve UVB ışığının deri kanseri ile ilişkili olduğunu belirten Balevi, solaryumun ciddi cilt hasarlarına yol açabileceğini söyledi.

‘Bir Seans Bile Riski Artırıyor’

Prof. Dr. Balevi, solaryuma girmenin cilt kanseri riskini artırdığını belirterek yapılan araştırmalarda, tek bir solaryum seansının bile malin melanom riskini yüzde 75 artırdığının gösterildiğini dile getirdi. Dolayısıyla geçici bronzlaşma için solaryuma girmenin ciddi bir risk olduğunu vurguladı.

‘Yapay Bronzlaştırma Yöntemlerinden Kaçınılmalı’

Prof. Dr. Balevi, özellikle açık tenli, dövmesi olan ve ciltlerinde ben bulunan kişilerin solaryumdan uzak durması gerektiğini belirterek, sağlıklı bir cilt için doğal bronzlaştırma yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Kontrollü ve koruyucu güneşlenme yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini dile getiren Balevi, yapay bronzlaştırma yöntemlerinden kaçınılması gerektiğini belirtti.

‘Kontrolsüz Bronzlaşma Tehlikeli’

Deri kanseri riski taşıyan bireylerde genetik ve çevresel faktörlerin birleşmesiyle kanser riskinin artabileceğini söyleyen Prof. Dr. Balevi, genetik olarak deri kanserine yatkın olan bireylerde solaryuma girme sayısından bağımsız olarak deri kanseri riskinin arttığını belirtti. Fototerapi ünitelerinde kontrollü UV ışığı uygulamaları yapılabileceğini ancak bunun doktor gözetiminde ve gerekli endikasyonlar doğrultusunda yapılması gerektiğini belirtti.

Related Posts

Hücreleri 17 yıl gençleştiren 5 sır

Katalan-Amerikalı Maria Branyas Morera, Ağustos 2024’te 117 yaşında hayata veda etti. Kadının bağırsak hücreleri diğer hücrelerinden 17 yıl daha gençti. Peki nasıl?

İstanbul’daki gıdalarda yüksek pestisit çıkması ne anlama geliyor?

Greenpeace Türkiye’nin bu yıl yayımladığı “Pestisitler ve Çocuklar” raporuna göre, İstanbul’da satılan 14 farklı sebze ve meyvede sağlığı tehdit edebilecek düzeyde pestisit kalıntısı tespit edildi.

İlaç muhafazası için önemli uyarı: ‘Buzdolabı kapağında istifleniyor, bu çok yanlış’

İlaçlar, evde kullanılmadığı sürece buz dolabında muhafaza ediliyor. Peki bu ne kadar doğru? Uzmanlar yanıtladı.

Bill Gates, servetinin yüzde 99’unu Gates Vakfı’na bağışlıyor

ABD’de Microsoft’un kurucu ortağı milyarder iş insanı Bill Gates, kişisel servetinin yüzde 99’unu sağlık ve eğitim alanında çalışmalar yürüten Gates Vakfı’na bağışlayacağını açıkladı.

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Havalar ısınıyor, uzmanlar uyardı: KKKA hastalığı bulaştıran keneler mayıs ve ağustos arasında daha aktif

Havalar ısınıyor, uzmanlar uyardı: KKKA hastalığı bulaştıran keneler mayıs ve ağustos arasında daha aktif