Zorunlu eğitimin kısaltılması tartışmaları; “Bu bir eğitim planı değil, sömürü planı!”

Lise Eğitim Süresinin Kısaltılması Tartışmaları Sürüyor

Lise eğitim süresinin 4 yıldan 3 yıla düşürülmesi ve 4+4+4 sisteminin değiştirilmesi konusundaki tartışmalar devam ederken, Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Özbay, yapılan değişiklikleri “Bu bir eğitim planı değil, sömürü planı” şeklinde değerlendirdi.

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in gündeme getirdiği zorunlu eğitim süresi tekrar gözden geçiriliyor. Lise süresinin 4 yıldan 3 yıla düşürülmesi, 4+4+4 sisteminin değiştirilmesi ve “Yaş Modeli” uygulaması kapsamında 16 yaşını dolduran öğrencilerin diploma almaları gibi düzenlemeler üzerinde duruluyor.

Değişiklik seçenekleri arasında 3+1 (3 yıl zorunlu + 1 yıl hazırlık) ve 2+2 (2 yıl zorunlu + 2 yıl isteğe bağlı) modelleri bulunmaktadır. Öğrencilerin devamsızlık oranlarının artması ve lise eğitimindeki kalite düşüşü gibi sebepler değişikliklerin gerekçeleri arasında gösteriliyor.

TIKLAYIN – Millî Eğitim Bakanı Tekin yanıtladı: 4 yıllık zorunlu lise eğitimi 2 yıla düşecek mi?

Öne çıkan bir diğer haberde ise Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: “Çocukları ucuz iş gücü yapmanın yolunu arayan sermaye, düğmeye bastı. Rejim, ‘emredersiniz’ diyerek yandaş sendikayı sahaya sürdü. İstiyorlar ki yoksulun çocuğu ya sermayeye köle ve ucuz iş gücü ya da tarikatlara mürit olsun. Zorunlu eğitim kesintili 12 yıl olduğu halde ülkede ortalama eğitim süresi 9 yıldır.”

Eğitimci Özgür Bozdoğan ise, yapılan çalışmanın anket niteliğinde olduğunu ve sürenin değil, nitelik sorunlarının üzerinde durulması gerektiğini belirtti. Bozdoğan, “Sürenin kısaltılması işsizliği mi azaltacak? Bu tartışma kamuoyunu hazırlamak için yapılıyor. Bu uygulamaya karşı bilimsel bir tartışma başlatılmalı” dedi.

Related Posts

38. Uluslararası İzmir Festivali, “Ensemble 4.1” konseriyle tamamlanacak

38. Uluslararası İzmir Festivali, “Ensemble 4.1” konseriyle tamamlanacak

LGS tercih dönemi başlıyor: Nelere dikkat edilmeli?

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı sonuçlarının 11 Temmuz Cuma günü açıklanması bekleniyor. Tercih dönemi ise 14 Temmuz’da başlayacak ve 24 Temmuz’da sona erecek. Sadullah Oğuz da bu sürecin sadece bir okul tercihi değil, aynı zamanda bir yaşam tercihine dönüştüğünü söyleyerek “Tercih süreci öğrencilerimiz için sadece bir okul seçimi değil, hayatlarında verdikleri ilk önemli kararlardan biridir. Öğrenciler bu süreçte yalnızca bir okul değil, aynı zamanda bir yaşam ortamı seçiyor” dedi.

Şap hastalığı nedir, Türkiye’de var mı? Şap hastalığı belirtileri neler? İşte, Şap hastalığının kontrolüne yönelik yönetmelik

Şap hastalığı nedeniyle hayvan pazarlarından duyurular gelmeye başladı. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, şap hastalığının 4 ay önce Avrupa’da başladığını bildirdi. Türkiye’de özellikle doğu illerinde sınırdan hayvan geçişleri olduğuna işaret eden Tunç, ülkede hastalığın ilk olarak Hakkari’de görüldüğünü ve salgının, hayvan pazarlarının açık olması ve nakillerin devam etmesiyle ülke geneline yayılmaya başladığını ifade etti. Peki, Şap hastalığı nedir, nasıl bulaşır? Şap hastalığı Türkiye’de var mı? Şap hastalığı belirtileri neler? İşte, Şap hastalığının kontrolüne yönelik yönetmelik

2025 DGS sınav yerleri açıklandı mı? DGS sınava giriş belgesi nasıl alınır?

DGS’ye (Dikey Geçiş Sınavı) girecek adaylar, sınav yerlerini öğrenmek için giriş belgelerine kilitlenmiş durumda. Peki, 2025 DGS sınav yerleri açıklandı mı? DGS sınava giriş belgesi nasıl alınır?

Kadir Has Üniversitesi, THE Impact Rankings 2025’te Yükselişte…

Sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yönelik çalışmalarıyla hem ulusal hem küresel ölçekte önemli bir konum elde eden Kadir Has Üniversitesi, adalet, toplumsal cinsiyet eşitliği ve nitelikli eğitim gibi alanlarda da liderliğini pekiştirdi.

“Yaz Hitleri 2025” çalma listesi yayınlandı: İşte her yerde duyacağınız o şarkılar

“Yaz Hitleri 2025” çalma listesi yayınlandı: İşte her yerde duyacağınız o şarkılar