Uzmanlardan sıcak havalarda ‘ağır yemekler yemeyin’ uyarısı

Aşırı Sıcaklar Nedeniyle Uyarılar Artıyor

Ülke genelindeki aşırı sıcaklar, özellikle Trabzon’da mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Serinlemek isteyenler deniz kenarı, park, bahçe ve gölgelik alanları tercih ediyor. Uzmanlara göre öğle saatlerinde doğrudan güneşe maruz kalmak ve kapalı ortamlarda aşırı sıcaklara maruz kalmak, kalp ve böbrek gibi organlarda sorunlara yol açabilir.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, hava sıcaklıklarındaki artışın devam edeceğini belirterek, aşırı sıcaklıkların risk gruplarını ve çeşitli rahatsızlıklara yol açabileceğini vurguladı. Özellikle bebekler, yaşlılar, kilolu kişiler, gebeler ve kronik hastalığı olanlar dikkatli olmalı. Ayrıca açık havada çalışanlar, aşırı efor sarf edenler ve sporcular da sağlık sorunu yaşayabilir.

‘AĞIR YEMEK TÜKETİLMEMELİ’

Prof. Dr. Özlü, güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde riskli bireylerin doğrudan güneş altında kalmamaları gerektiğini vurgulayarak, bol su içmelerini, ağır yağlı yemek ve kızartmalar tüketmemelerini, rahat ve bol kıyafetler giymelerini önerdi. Ayrıca sıcak çarpması şüphesi olan bir hasta için 112 aranarak müdahale yapılması gerektiğini söyledi.

‘ODA ISISI BİRDEN DÜŞÜRÜLMEMELİ’

Risk gurubunda olanların alkol alımından ve bazı ilaçlardan kaçınmaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Özlü, odanın veya arabanın aniden çok soğutulmaması, kademeli ve yavaş bir şekilde ortamın soğutulması gerektiğini ifade etti. Ayrıca odanın veya arabanın klima rüzgarını doğrudan üzerlerine yöneltmemelerini tavsiye etti.

‘SICAKLIKLAR GEÇ AMA ETKİLİ GELDİ’

Sıcaklıkların etkisinin yavaş yavaş hissedildiğini ifade eden Mustafa Bektaş, sıcak havalarda yürüyüş ve koşu yaparken dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Benzer şekilde Serap Tanış da aşırı sıcaklardan kaçınmak için mesire alanlarını tercih ettiklerini söyledi.

Related Posts

Sağlık Bakanlığı’ndan 81 ile yazı gitti

Bakan Memişoğlu’nun talimatıyla hız kazanan denetimler kapsamında; ocak ayında 38, nisan ayında 53 müfettişle başlatılan iki ana teftiş seferberliğinde 19 ilde yer alan 206 hastane denetlendi. Tespit edilen sorunlar çözülerek sağlıkta hizmet kalitesi yükseltildi.

Kalbinizde plastik olabilir mi? Uzmanından kritik açıklama

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Demir, mikroplastiklerin yalnızca sindirim sistemini değil; kalp, beyin ve böbrekleri de tehdit ettiğini belirtti. Mikroplastiklerin vücutta iltihap oluşturduğunu söyleyen Demir, kalp krizi riskinin bu nedenle arttığını vurguladı.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Uzmanı uyardı: 50 yaş sonrasında görme kaybına neden olabilir!

Sarı nokta hastalığı, 50 yaş ve üzerindeki bireylerde sıkça görülen ve görme kaybına yol açabilen ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, erken teşhisle bu kaybın önüne geçilebileceğini belirtti.

Beyin ölümü gerçekleşen Iraklı Elias’ın organları umut oldu

Samsun’da kazada yaralanıp, kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen Iraklı Elias Naif Elias Nasır’ın (16) 2 böbrek, 2 kornea, kalp ve karaciğeri, 6 kişiye umut oldu. Nasır’ın dayısı Meşal Gaip Huseyin Nasır, “Biz 9 senedir Samsun’dayız. Vatandaşların bize çok iyilikleri oldu. Biz de buna bir karşılık göstermek istedik” dedi.