Çinli litografi üreticisi SiCarrier, Batı’ya meydan okuyor

ABD’nin ileri düzey çip üretim ekipmanlarına erişimi kısıtlayan ticaret yaptırımlarına rağmen Çin, yerli teknolojilerle bu engelleri aşmaya hazırlanıyor. Çin merkezli çip ekipmanı üreticisi SiCarrier Industry Machines yöneticisi Du Lijun’a göre, ülke 5 nanometre çip üretiminde yerli araçlarını kullanarak önemli bir adım atabilir.

Çin’in litografi sistemlerine erişimini kısıtlayan ihracat kontrollerine dikkat çeken Du, optik olmayan teknolojiler kullanarak bu sorunun aşılabileceğini belirtiyor. Du, “Optik olmayan teknolojileri kullanabileceğimiz, yani litografi sorunlarının bazılarını çözmek için kendi üretim ekipmanlarımızı kullanabileceğimiz bir yol olabilir” diyerek, şirketin bu alandaki iddiasını ortaya koydu.

EUV olmadan gelişmiş çip üretim hedefi

Bu açıklamalar, Şanghay’da düzenlenen ve 1.400’den fazla katılımcının yer aldığı Semicon China 2025 fuarında geldi. SiCarrier’ın aşındırma, biriktirme işlemleri ve optik metroloji gibi alanlarda geliştirdiği araçlar, fuarda en yoğun ilgi gören ürünler arasında yer aldı.

SiCarrier’ın çözüm önerisi, çoklu desenleme (multi-patterning) adı verilen bir yönteme dayanıyor. Bu teknik, ASML gibi Batılı şirketlerin geliştirdiği aşırı ultraviyole (EUV) litografi makinelerine erişim ihtiyacını ortadan kaldırabilir. Ancak Du, bu yöntemin üretim sürecini yaklaşık yüzde 20 oranında karmaşıklaştırabileceği ve verim oranlarını düşürebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Şirket, 2023 yılında Çin’in fikri mülkiyet düzenleyicisinden çoklu desenleme teknolojisi için patent aldı. Bu patent, derin ultraviyole (DUV) makineleri ve kendinden hizalı dörtlü desenleme (SAQP) teknolojisini kullanarak 5nm seviyesinde üretimi mümkün kılıyor. Bu yaklaşım, EUV makinelerine duyulan ihtiyacı ortadan kaldırırken üretim maliyetlerini de düşürmeyi hedefliyor.

SMIC ve Huawei ile yakın ilişki

Şirketin ekipmanlarının, Çin’in en büyük çip üreticilerinden biri olan Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) tarafından kullanıldığı belirtiliyor. SiCarrier’ın bir diğer dikkat çeken iş ortağı ise Çin’in teknoloji devi Huawei. Bloomberg’in haberine göre, iki şirket arasında çip üretimi konusunda iş birliği bulunuyor.

2021 yılında kurulan ve Çin devletine bağlı bir yatırım fonu tarafından finanse edilen SiCarrier, ABD Ticaret Bakanlığı tarafından Aralık 2024’te kara listeye alınan 140 Çinli teknoloji şirketi arasında yer alıyor.

Related Posts

Su Jeti, Flyboard ve Motosurf Türkiye Şampiyonası tamamlandı

Muğla’nın Bodrum ilçesinde, Türkiye Motosiklet Federasyonu (TMF) tarafından organize edilen Su Jeti, Flyboard ve Motosurf Türkiye Şampiyonası tamamlandı.

Kulaklık takmayı sevmeyenler dikkat! Koltuğa ses sistemi ekleyen cihaz

Ofis ve oyuncu koltuklarıyla uyumlu olan Clio duyuruldu. Kulaklık takmayı sevmeyenlere odaklanan bu cihaz THX Spatial Audio’yu desteklediği gibi 14 saate kadar pil ömrü sunuyor.

Yapay zeka asistanı Gemini’ye doğrudan erişim genişletildi

Samsung, Galaxy A Serisi’nin bazı modellerinde, tek tuşla Google’ın yapay zeka (A) destekli asistanı Gemini’ye doğrudan erişimi genişletti.

Turkcell ve BOTAŞ’tan 15 yıllık stratejik anlaşma

Turkcell Superonline, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) tarafından açılan “BOTAŞ Fiber Optik Kablo Altyapısındaki Elyafların Kiraya Verilmesi” ihalesini almaya hak kazandı.

Türk Telekom’dan mobilde tarihi rekor: Son on yılın en güçlü birinci çeyrek performansı

Türkiye’nin dijital dönüşümünün öncüsü Türk Telekom, geleceğin teknolojilerine yönelik faaliyetlerine ve yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. 2025 yılı birinci çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarını açıklayan Türk Telekom, öncü iş kollarındaki büyüme ile yıla güçlü bir başlangıç yaptı.

Kriz derinleşiyor: Tesla’nın umduğunu bulduğu tek ülke

Geçtiğimiz ay Tesla satışlarında çift haneli düşüşler bildirilirken, sadece Norveç’te bir miktar iyileşme görüldü. Şimdiye kadar yeni Model Y’nin Elon Musk’ın markasına olan ilgiyi yeniden canlandırdığına dair çok az işaret var.