Dünya üzerindeki her canlı aynı basit kuralı izler! İşte çığır açan araştırmadaki o kural…

Dünya Üzerindeki Yaşamın Benzerlik Gösteren Örüntüsü

Bilim insanları, canlıların türü ya da yaşadığı coğrafyadan bağımsız olarak dünya üzerindeki yaşamın aynı örüntüyü izlediğini gösteren çarpıcı bir keşfe imza attı. Nature Ecology & Evolution dergisinde yayımlanan çalışmanın bulguları, IFLScience tarafından aktarıldı.

Araştırmacılar, karasal ve deniz omurgalılarından omurgasızlara ve bitkilere kadar 300 binden fazla türün dünya çapındaki dağılımını inceledi.

Analizler, her biyobölgedeki tür çeşitliliğinin küçük “çekirdek alanlar”da yoğunlaştığını ve bu merkezlerden uzaklaşıldıkça tür sayısının hızla azaldığını ortaya koydu.

Çalışmanın ortak yazarı Joaquin Calatayud, “Bu desen, yeryüzündeki yaşamın kaotik görünümünün arkasında bile öngörülebilir kuralların olduğunu kanıtlıyor” dedi.

Baş yazar Ruben Bernardo-Madrid’e göre her biyobölgede, türlerin en verimli koşullarda hayatta kalıp çoğalabildiği bir merkez alan bulunuyor.

Faktör ne olursa olsun sonuç değişmiyor

Türler bu merkezlerden çevreye yayılsa da yalnızca buradaki koşullara uyum sağlayabilen bir alt kümeyle hayatta kalabiliyorlar. “Bu alanlar, ekosistemlerin hem çeşitlenme kaynağı hem de biyolojik çeşitliliğin dışarıya yayılma merkezi görevini görüyor” diye ekliyor Bernardo-Madrid.

Araştırma ekibi, bu çekirdek alanların fiziksel olarak küçük olmakla birlikte bölgesel biyoçeşitlilik üzerinde orantısız derecede büyük bir etki yarattığını vurguluyor. Bu nedenle koruma stratejilerinin önceliğini bu alanların korunmasına vermesi gerektiği belirtiliyor.

Çalışma, ekolojide “çevresel filtreleme” olarak bilinen ve tür dağılımlarını açıklayan temel ilkeye yönelik ilk deneysel kanıtı sunuyor.

Ortak yazarlardan Prof. Manuela González-Suárez ise, “Sıcaklık, kuraklık veya tuzluluk gibi hangi sınırlayıcı faktör olursa olsun sonuç değişmiyor: Yalnızca yerel koşullara uyum sağlayan türler hayatta kalıyor ve bu da dünya genelinde öngörülebilir bir yaşam haritası oluşturuyor” sözleriyle bulguları özetliyor.

Related Posts

Çinli hackerlar Microsoft’u deldi geçti!

ABD’li teknoloji devi Microsoft’tan paylaşılan yeni blog yazısında, şirketin bazı sunucularına düzenlenen hacker saldırısına ilişkin yeni bir değerlendirme yapıldı. “Yanıltıcı kimlik” ve “uzaktan kod çalıştırma” açıklarından faydalanan aktif …

WhatsApp’ta reklam dönemi başlıyor

WhatsApp’ta reklam dönemi başlıyor

Çin’den yeni model… Fiyatı 444 bin lira, 537 kilometre menzili var

Çinli SAIC tarafından satın alınan MG’nin yeni modelinin Ağustos ayında satışa çıkması bekleniyor.

Bilim insanları 100 milyon yaşında zombi mantarı buldu

Bilim insanları, kehribar içinde neredeyse kusursuz bir şekilde korunmuş, 100 milyon yaşında bir ‘zombi mantarı’ bulduklarını duyurdular.

Google Pixel Watch 4’ün fiyatı, özellikleri ve çıkış tarihi belli oldu

Google’ın yeni nesil akıllı saati Pixel Watch 4, tanıtımına günler kala Avrupa fiyatlarıyla birlikte gündeme oturdu. Fransız kaynaklara dayandırılan sızıntılara göre, Pixel Watch 4’ün 41 mm’lik Wi-Fi modeli 399 euro, LTE destekli versiyonu ise 499 …

Yapay Zeka içme suyumuzu nasıl kullanıyor? Tehdit olabilir mi?

Yapay Zeka içme suyumuzu nasıl kullanıyor? Tehdit olabilir mi?