Milas Kayabükü Mahallesi’nde Zeytinlik Alanına Kırma Eleme Tesisi Tartışması
Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Kayabükü Mahallesi’nde Zeytinlik, Tarım Alanı, Önemli Doğa Alanı vasıflı yüzlerce hektarlık alana planlanan kırma-eleme tesisi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu gerekli değildir kararı verildi. Ancak, Muğla Valiliği’nin bu kararı üzerine hukukçu Mehmet Çilsal, 2 bin 747 hektarlık alana kurulacak feldspat ve kuvars işleme projesi için verilen ÇED gerekli değildir kararının mahkemeye taşındığını açıkladı.
BINLERCE HEKTAR TARIM VE ORMAN ARAZİSİ TEHLİKEDE
Muğla Valiliği, Kale Maden Endüstriyel Hammaddeler Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından planlanan kırma-eleme tesisi için ÇED gerekli değildir kararı verdi. Bu karara karşı çıkan köylüler ve destekçileri, Muğla Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma talebiyle başvuruda bulundular.
Mehmet Çilsal, dava dilekçesinde projenin çevre ve yaşam alanlarına zarar verebileceğini, ÇED gerekli değildir kararının hukuka aykırı olduğunu belirterek, kararın iptal edilmesini ve yürütmenin durdurulmasını talep ettiklerini dile getirdi.
“VAHŞİ MADENCİLİĞE DUR DİYECEĞİZ”
Çilsal, açıklamasında vahşi madencilik uygulamalarının zeytinlik sahalarını, mera, orman ve tarım arazilerini tehdit ettiğini vurgulayarak, köylerinin doğal yaşam alanlarının korunması gerektiğini belirtti. Kayabüklüler olarak, geçmişten günümüze yurt bilinci ve tabiat sevgisiyle bu topraklarda yaşam sürdürdüklerini ve şirkete karşı mücadelelerinin kararlılıkla devam edeceğini ifade etti.