Şiddetli İstanbul depremi vatandaşı arayışa itti! Arsa ve arazilere yoğun talep

İstanbul’da Depremin Ardından Arsa ve Arazi Yatırımları Artıyor

Milliyet.com.tr/ÖZEL İstanbul’da 23 Nisan tarihinde yaşanan 6.2’lik şiddetli depremin ardından vatandaşların gözü güvenli yapılara, deprem riski düşük olan yerlere, arsa ve arazi yatırımlarına çevrildi.Özellikle deprem süreçlerinde vatandaşlar apartmanlardan ziyade müstakil yapılara yönelim gösteriyor.

‘TARLA VE ARSA ARAYIŞLARI HIZLANDI’

Arsa ve arazilere vatandaşların ilgisinin yüksek olduğunu söyleyen Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, İstanbul çevresinde yatırım amaçlı arsa ve arazi fiyatlarına dair detayları açıkladı. Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı’nın açıklamaları şu şekilde: “23 Nisan Marmara depremi sonrasında arsa ve arazi kısmında insanlar bir “B” planı yapmak istiyorlar. Bu çerçevede insanların arayışları hızlandı. Maliyetler anlamında çok farklı rakamlar söz konusu.

İSTANBUL ÇEVRESİNDE TARLA FİYATLARI NE KADAR?

İstanbul’un çevresinde tarla vasfındaki yerlere baktığımızda metrekaresinin 3 bin TL, 4 bin TL seviyesinden başladığını söyleyebiliriz. Bu taşınmazın yola cepheli olması, İstanbul tapulu olması veya İstanbul’a uzak olması şeklinde etkenler oluyor. Özellikle İstanbul tapulu yerlerde tarla vasfındaki yerlerde metrekare başına fiyatlar 5 bin TL’ye kadar çıkıyor.

‘200 METREKARE BİR YER 3 MİLYON TL’

Tabi bu tür yerlere doğrudan hemen bir inşaat yapmak mümkün değil. Buralarda inşaat izni olan vasıftaki yerler arsalar oluyor. Orada baktığımızda rakamlar metrekare başına 10 bin TL’den başlıyor. 15 bin TL’ye kadar çıkıyor. Rakamsal olarak baktığımızda bugün 200 metrekare bir arsa yaklaşık 3 milyon TL yapıyor. Buralara 2 kat imarlı inşaat yapmak mümkün. Tabi 250 metre kare bir arsa için bu rakam neredeyse 4 milyon TL’ye yaklaşıyor. Burada 150 metreye kadar çeşitli arsa alternatifleri bulmak da mümkün. Tabi bu durumda da 2.250.000 TL gibi rakamlar ortaya çıkıyor.

TARLAYA YATIRIM YAPACAKLAR DİKKAT!

Tarla vasıflı yerlerde yatırımcıların dikkat etmesi gereken hususlar var. Tarım Bakanlığı tarafından ciddi anlamda tarım arazilerinin amacı dışında kullanılmaması çerçevesinde arazi tahribatına sebebiyet verilmemesi adına önlemleri alınıyor. Tarlaların üzerine yapılan sabit yapılar ve benzerleri yıkılabilir.

‘VATANDAŞLARIN İLGİSİ YÜKSEK’

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın mobil ev düzenlemeleri de oldu. Bu evler taşınabilir evlerdir. Bazı yasal düzenlemeler geldi. Vatandaşların bu tür yerlere ilgisi yüksek diyebiliriz. Mobil ev ve benzerini yapabilmek için taşınmazların tarla vasfında değil de turizm yatırım bölgesi, ekoturizm gibi alanlar kapsamında olması gerekiyor. Alınan bu tür yerlere dikkat etmek lazım.

TARIM ARAZİLERİNE TAŞINABİLİR EV KONULABİLİYOR MU?

Tarım arazilerine doğrudan yapı yapma hakkı yok ancak taşınabilir evler konusunda bazı istisnalar olabiliyor. Yol imkanı varsa bu olabiliyor. Bu nedenle vatandaşların bu tür yapılar yapacakları zaman arsanın niteliğini kontrol etmelerini ve yasal anlamda bunu teyit etmelerine önemli derecede ihtiyaç var diyebiliriz. Yapılaşma yapılacağı zamanda beton zeminleri genelde mal sahipleri tarafından hazır hale getirilip prefabrik kuran firmalar tarafından bunların üzerine yaklaşık en düşüğü 250.000 TL’den başlayan evler koyulabiliyor. Bu evlerin fiyatları oda sayısı, metre karesi ve iç özellikleri gibi kriterlere göre de değişkenlik gösteriyor diyebiliriz.

Related Posts

KKM bakiyelerindeki düşüş sürüyor

Kur Korumalı Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM), geçen hafta 21 milyar 430 milyon lira azalarak 685 milyar 156 milyon liraya düştü.

ABD amacına ulaştı: Ukrayna’nın doğal kaynaklarına ortak oluyor

Ukrayna ve ABD arasında imzalanan “ekonomik ortaklık” anlaşması, Kiev’e yatırım Washington’a ise doğal kaynak erişimi sağlayacak. Kurulacak fonun ilk kazancıyla Ukrayna’ya yatırım yapılması öngörülüyor.

İmalat sektörü 13 aydır kesintisiz yavaşlıyor!

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anketi sonuçlarını açıkladı: Açıklanan verilere göre nisan ayında Türkiye’nin imalat sektörü, üretim ve siparişlerdeki düşüşle zorlu bir döneme girdi. Ancak gıda sektörü bu eğilimden ayrılarak büyümeye devam ediyor.

‘Türkiye’yle ticaret hacminde hedefimiz 10 milyar dolara ulaşmak’

Libya Ekonomi ve Ticaret Bakanı Muhammed Huveyc, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile görüşmelerinin ardından, iki ülke arasında ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarma hedefini belirlediklerini söyledi.

Kişilere ait taşınmazlar için acele kamulaştırma çalışmaları yapılacak

Yozgat, Kütahya ve Nevşehir’in bazı ilçelerindeki kişilere ait taşınmazlar yapılacak projeler için acele kamulaştırılacak

Bakan Bayraktar: Macaristan’la imzalanan ‘İmtiyaz Anlaşması’ ile sahadaki ortaklığımızı resmileştirdik

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile MOL Group arasında 2024’te imzalanan “Ortak Teklif Verme Anlaşması” kapsamında ihale sürecinin başarıyla sonuçlandığını belirterek, “Macaristan’ın Buzsak ve Tamasi kara bloklarında hidrokarbon arama hakkı elde etmiş olduk. ‘İmtiyaz Anlaşması’ ile sahadaki ortaklığımızı resmileştirdik.” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir