Aşırı sağa oy verenletin sınıfsal yapısı

Aydınlık Gazetesi yazarı Ali Rıza Taşdelen, bugün “Milliyetçi seçmenin sosyolojik ve sınıfsal yapısı” başlıklı bir yazı kaleme alarak Avrupa Parlamentosu seçimleri sonuçlarında yükselen milliyetçi dalganın nedenlerini yazdı. Yazısında Fransa’da yüzde 31,5 oyla birinci olan ve Avrupa ülkeleri içinde en yüksek oyu alan Marine Le Pen’in partisi Ulusal Birlik (RN)’in seçmenlerinin sosyolojik ve sınıfsal yapısını incelediğini ifade eden Taşdelen, Ipsos anket enstitüsünün gerçekleştirdiği anketten yola çıktığını kaydetti.

ULUSAL BİRLİK (RN) SİLDİ SÜPÜRDÜ

Taşdelen, AP seçimlerinde sağcı Ulusal Birlik’in adayı Jordan Bardella’nın Paris hariç tüm seçim bölgelerinde birinci olduğunu ve burjuva sınıfı hariç tüm sosyal ve sınıfsal kesimlerde en çok oy alan aday olduğunu kaydederek Bardella’nın hemen her partinin seçmeninden oy aldığının altını çizdi.

HER KESİMDEN OY ALDILAR

“Marine Le Pen’in partisi çalışan kesimde mavi yakalıların yüzde 54’ünün, beyaz yakalıların yüzde 40’ının ve emeklilerin yüzde 36’sının, işsizlerin yüzde 33’ünün oylarını almış. İşçi sınıfı kökenli olduğunu söyleyenlerin yüzde 38’i de Bardella’yı tercih ederken yüzde 14’ü Sosyalist Parti adayına ve yüzde 11’i de Melanchon’un adayı Manon Aubry’ye oy vermiş” diye yazan Taşdelen, en büyük artışın ise orta sınıfta yaşandığını ve Ulusal Birlik’in oylarını bu kesimde yüzde 19’dan yüzde 29’a yükselttiğini belirtti.

BİR TEK BURJUVA SINIFINDA BİRİNCİ PARTİ DEĞİLLER

Söz konusu ankete göre kendilerini “öfkeli, protestocu ve memnuniyetsiz” olarak tanımlayanların yüzde 47’si Ulusal Birlik’e oy verdiğini aktaran Taşdelen partinin bir tek burjuva kesiminde en yüksek oyu alamadığını belirtirken burada zirvenin yüzde 26 ile Macron’un adayı Valérie Hayer’e ait olduğunu ifade etti. Ankete göre Ulusal Birlik’in oyu ise yüzde 19’da kaldı.

Taşdelen bu duruma dair şu değerlendirmede bulundu:

“Geçmişte geleneksel sol partilerin potansiyel seçmenleri işçiler ve memurlardı. Yani içinde işsizler ve düşük gelirli emeklilerin de bulunduğu yoksul kesimler. Bugün toplumun bu katmanlarının çoğunluğu seçimlerde oyunu Marine Le Pen’in milliyetçi partisine veriyor. İflas eden Sosyal Demokrat partinin seçmenleri artık milliyetçileri tercih ediyor. Bir zamanlar Fransız Komünist Partisi’nin kalesi olan seçim bölgelerinde Ulusal Birlik birinci parti durumunda”

“MİLLİYETÇİLERİN ÖNCELİĞİ GÖÇMEN KARŞITLIĞI DEĞİL”

Taşdelen’in yazısında Milliyetçi seçmenin önceliklerini aktardığı bölüm ise şöyle:

“Sanıldığı gibi RN’ye oy veren seçmenlerin birinci önceliği göçmen karşıtlığı değil. Cumhurbaşkanlığı seçiminde yapılan bir ankette bu partiye oy verme önceliği şöyle sıralanıyordu: 1) İşsizlik ve geçim sorunu, 2) Güvenlik, 3) Göçmenler. Yabancı düşmanlığı ile öne çıkarılan bu partinin seçmenin de işsizlik ve güvenlik korkusu, göçmen sorununun önünde. Peki bu partinin seçmeninde yabancı düşmanı ve ırkçı kesimler yok mudur? Vardır.

Bir partiyi elbette ki savunduğu program ve pratiği belirlediği gibi ona destek veren kitlenin sosyolojik yapısı da bu belirlemede önemli bir yere sahiptir. Marine Le Pen, baba Le Pen’in geçmişte yaptığı ırkçı/faşist söylemden partiyi kurtarmak ve merkeze çekmek için önemli bir çaba harcamasına rağmen partisinin yabancılar söyleminde eski kalıntılar ne kadar törpülense de devam etmektedir”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx