AYM’den sendikal hakkın ihlali kararı: ‘Mevcut sistem yeniden ele alınmalı’

Anayasa Mahkemesi, Türkiye Devrimci Kara, Hava ve Demiryolu Taşımacılığı İşçileri Sendikası’nın (Nakliyat-İş) başvurusunu karara bağladı. Mahkeme sendikanın yetki tespitine itiraz davalarının makul sürede sonuçlandırılmamasının Anayasa’nın 51’inci maddesi ile güvence altına alınan sendika hakkının ihlal ettiğini bildirdi.

Nakliyat-İş, işyerinde toplu iş sözleşmesi (TİS) yapmak için yeterli sayıya ulaştığını belirterek yetki tespiti talebiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvurdu. Bakanlık, gerekli çoğunluğun sağlanamadığını tespit ederek olumsuz yetki tespitinde bulundu. Bunun üzerine Nakliyat-İş, İstanbul İş Mahkemesi’nde itiraz davası açtı.

Dava süreci boyunca mahkemeler arasında geçen süre, sendikanın haklarını kullanmasını engelledi. Yetki tespiti talebinde bulunulan 2016 yılından bu yana geçen yaklaşık sekiz senelik süre boyunca sendikanın dava konusu işyerindeki işçileri temsil etme, işçi ve işveren arasında bir köprü oluşturma, gerektiğinde işvereni işçilerle ilgili konularda ikna etme, işçi sayısını artırarak sosyal ve finansal kaynaklarını güçlendirme gibi haklarından yoksun bırakıldığı tespit edildi.

Öte yandan Anayasa Mahkemesi bu davaların makul sürede sonuçlandırılmamasının sistematik olarak devam ettiğini ve bu durumun yapısal bir soruna yol açtığını tespit etti. Yetki tespitine itiraz davalarının derece mahkemeleri önünde makul sürede sonuçlandırılamamasına ilişkin sistematik bir yapısal sorunun varlığına işaret eden benzeri yeni ihlallerin önlenmesi için hâlihazırda işleyen mevcut sistemin yeniden ele alınması gerektiği değerlendirildi.

(HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx