Esra Güzel: Film festivallerinin iptal edilmesi kabul edilemez

“Sinematek Günleri: Sektör Buluşmaları”, Sinema Adası’nın organizatörlüğünde bugün başladı. 2 Haziran’a kadar Sinematek/Sinema Evi’nde devam edecek olan etkinlik, sektörde aktif çalışan veya sektöre girmek isteyen sinemaseverlerle profesyonelleri buluşturarak ulusal ve uluslararası sinemacılara ağ kurma imkânı ve erişilebilirlik sağlamayı hedefliyor.

“III. Sinematek Günleri: Sektör Buluşmaları” kapsamında üç gün boyunca 10.00 ile 20.00 saatleri arasında “Birlikte Öleceğiz! ‘Babamın Kanatları’ Film Yapım Serüveni”, “Bağımsız Bir Sinema Türkiye’de Mümkün mü?”, “Ne İzliyorsak Oyuz – MUBI”, “Nasıl Şöhret Olurum”, “Çağırmazdım Acil Olmasa / Senaryo Danışmanlığı”, “Projemi Platformlara Nasıl Sunarım / BluTV”, “Ben Sende Tutuklu Kaldım / Yönetmen – Oyuncu İlişkisi” gibi başlıklarda paneller düzenlenecek. 3 gün boyunca panellere Selman Nacar, Tülin Özen, Deniz Şaşmaz Oflaz, Soner Alper, Kıvanç Sezer, Cem Altınsaray ve Serdar Orçin, Vildan Atasever, Soner Caner, Ceylan Özgün Özçelik, Giray Altınok gibi isimler konuşmacı olarak katılacak. Ayrıca “Oyunculuk”, “Cast” ve “Animasyon” başlıkları altında atölyeler düzenlenecek.

Uluslararası konuklara da ev sahipliği yapacak olan “III. Sinematek Günleri: Sektör Buluşmaları”nda ayrıca Antalya Kısaları 2023 Seçkisi Özel Gösterimi yapılacak. Geçen sene iptal olduğu için Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde gösterilemeyen 13 kısa film, dört şehirde eşzamanlı olarak ilk kez seyirciyle buluşacak. Filmler İstanbul Kadıköy’de Sinematek/Sinema Evi’nde, İzmir’de Karaca Sineması’nda, Ankara’da Kült Kavaklıdere’de ve Diyarbakır’da Mordem Sanat’ta gösterilecek.

Etkinliği organize eden Esra Güzel ile III. Sinematek Günleri: Sektör Buluşmaları’nı konuştuk.

Esra Güzel

‘SİNEMA ENDÜSTRİSİNİN GELİŞİMİ VE DÖNÜŞÜMÜ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ’

“Sinematek Günleri: Sektör Buluşmaları” etkinliğini organize etmeye nasıl karar verdiniz? Bu fikrin arkasındaki motivasyon neydi?

Sanat dallarına ve özellikle sinema endüstrisine dışarıdan bakıldığı zaman ve içinde bile olsanız bilgiye ve tecrübeye ”ulaşılamaz” gibi bir algısı var. Her şey zor, imkansız, büyük ve büyüleyici gözüküyor. Bilgiye ulaşmanın ve paylaşmanın bu kadar zor olmaması gerektiği düşüncesi ile yola çıktık.

Sinema bütün sanat dallarını kapsadığı için sinema üretimine dokunan her şeyin konuşulması ve bir tema çevresinde tartışılmasının gerekli olduğu düşüncesi de motivasyon kaynaklarımızın başında geliyor…

Sinema profesyonellerinin bir araya gelip hem bilgi ve tecrübesini paylaşırken hem de sinema üretiminin sorunlarını da kendi içlerinde konuşarak çözüm önerileri de getiriyorlar. Bir arada olmak ve sorunları tartışıp, çözüme kavuşturmaya dair adımlar atılması sinema endüstrisinin gelişimi ve dönüşümü açısından da çok önemli.

Bu yüzden Sinematek Günleri: Sektör Buluşmaları’nı çok değerli buluyorum. Bu sene 3. senemiz ve geri dönüp baktığımda ortaya çıkardığımız bu buluşmalardan onur duyuyorum. Umarım seneler boyunca da devam ettirebiliriz.

Bu yılki etkinlik programında öne çıkan konuşmacılar ve paneller hakkında bilgi verebilir misiniz? Hangi konulara odaklanmayı planlıyorsunuz?

Sektör Buluşmaları etkinliğimizde toplamda 30 tane panel oturumumuz bulunmaktadır. Sinema üretiminin bütün alanları bizim panel konumuzdur. Spesifik bir başlığın öne çıktığını söyleyemem çünkü bütün oturumlar birbirinden önemli ve tartışılmaya değer. Telif Hakları, Sendikalar, Senaryo Danışmanlığı, Oyunculu-Menajer İlişkisi, Sinema Akımları- Teorileri, Yönetmen-Yapımcı İlişkisi, Sinemada Sansür, Kısa Film Yönetmenleri, Festivaller, Sinemada Kurgu, Görüntü Estetiği, Ortak Yapımlar, Deneysel Sinema, Kuir Sinema, Kürt Sineması…

Etkinliği düzenlerken karşılaştığınız zorluklar oldu mu?

Elbette bazı zorluklarla karşılaşıyoruz ama bunların büyük zorluklar olduğunu söyleyemem. Tema başlıkları ve içeriklerini oluştururken üretim süreci sancılı geçiyor. Etkinlik içeriğini oluşturmak 1 senelik bir sürece yayılıyor ve bu süreçte içeriğimize özgün neler katabiliriz diye düşünüyoruz, tartışıyoruz. Bütün aylar, haftalar, saatler, sonsuz sahil yürüyüşleri ve uykusuz geceler aslında Sektör Buluşmaları’na bir adım daha yaklaşabilmek için.

‘ÜRDÜN, IRAK VE SELANİK’TEN ULUSLARARASI KONUKLARIMIZ VAR’

Etkinliğin uluslararası konukları arasında dikkat çeken isimler var. Bu konukları nasıl seçtiniz?

Bu sene Ürdün, Irak ve Selanik’ten uluslararası konuklarımız var. Sürekli Avrupalı sinema profesyonellerine eğilim göstermek yerine belki de önce kendi coğrafyamıza yakın komşu ülkelerin sinemasını takip etmeliyiz ve değerli kılmalıyız. Konuştuğumuz diller farklı olsa da aynı kaderi, coğrafyayı, kültürü paylaşıp, farklı bir his ve gözle eserlerimizi ortaya çıkarıyoruz. Bu kriterler seçmemizde etkili oldu.

2023 Cannes Film Festivali’nden ödülle dönen ve Cannes’a seçilen ilk Ürdün yapımı olan ”İnşallah Erkek Olur” filminin yönetmeni Amjad Al Rasheed aramızda olacak. Irak Duhok Film Festivali’nin Genel Sanat Yönetmeni ve çok değerli yapımlara imza atan Shawkat Amin Korki Kürt Sineması panelimizin konuşmacısı olarak aramızda olacak. Selanik Film Festivali’nin programcısı Yannis Palavos ile de festivaller üzerine bir panel ile aramızda olacak.

‘FİLM FESTİVALLERİNİN İPTAL EDİLMESİ KABUL EDİLEBİLİR BİR KONU DEĞİLDİR’

Geçen yıl iptal edilen Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde gösterilemeyen kısa filmlerin özel gösterimi yapılacak. Bu gösterimi düzenlemenin sizce önemi nedir?

Film Festivallerinin sebebi her ne olursa olsun iptal edilmesi kabul edilebilir bir konu değildir. Film üretim süreci bir özellikle yönetmen, yapımcı, kurgucu için sancılar, zorluklar ve umutlarla geçerken, filmlerinin izleyici ile buluşması üreticilerin en büyük motivasyon kaynaklarından biri. Bu motivasyon kaynağına ulaşamamaları her ne şekilde olursa olsun engelleniyorsa bu büyük bir hayal kırıklığı ve hüsrandır.

Antalya Film Festivali’ne seçilen kısa film finalistleri toplu olarak hiç gösterilmedi. Seçilen 13 kısa filmi eş zamanlı olarak 4 şehirde özel gösterim olarak seyirci ile buluşturacağız. İstanbul’daki gösterimimiz Sinematek/Sinema Evi’nde MUBI işbirliği ile gerçekleşirken, aynı anda Ankara Kült Kavaklıdere Sineması, İzmir Karaca Sineması ve Diyarbakır Mordem Sanat Merkezi işbirliği ile seyirci buluşacak. Bu işbirlikleri ve gösterimler bizim için çok kıymetli ve özel kalacaktır.

Karşımıza türlü engeller çıksa da yine de onlara yeni alternatif çözümler bulabileceğimize inanıyorum. Bu özel gösterimler de bunun bir yansımasıdır.

Bu yılki etkinlikte ”Pitching”, “Oyunculuk”, “Cast” ve “Animasyon” başlıkları altında düzenlenecek atölyelerin içeriği ve amacı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Panel ve söyleşilerimiz devam ederken aynı anda da atölyelerimiz yapılıyor.. Panel ve söyleşilerimize herkes katılabiliyorken atölyelerimiz için etkinlik takvimi öncesinde bir başvuru formu açılarak, seçilen 12 katılımcı ile niş bir workshop gerçekleştiriliyor. Başvuru linklerimiz sosyal medya hesaplarımızdan duyurulacaktır. Bu workshopların saati panellere göre daha uzun ve iki oturum şeklinde gerçekleşiyor. Atölyelerin eğitmenleri ve içeriğini açıklamak isterim.

Yaratıcı Film Sunum Yolları ve Pitching atölyesinde yapımcı Yelin Mckay eğitmenliğinde; bir filmi, bir sinema profesyoneline sunmanın yaratıcı yolları ve pitching metodu katılımcılarla uygulamalı olarak paylaşılacaktır.

Oyunculuk ve Cast atölyelerinde oyuncu Vildan Atasever ve cast direktörü Ezgi Baltaş eğitmenliğinde; sırasıyla, metin üzerinden betimleme çalışmaları ve karakter oluşturma ile cast direktörü ve oyuncu arasındaki ideal ilişki konularına odaklanılacaktır.

Sinemada Animasyon ve Stop-Motion atölyesinde stop- motion animasyon yönetmeni Yağmur Kartal eğitmenliğinde; bir stop-motion filmi üretmenin ön hazırlığından başlayarak tüm aşamaları incelenip, örnek bir proje üzerinden katılımcılara aktarılacaktır.

‘PANELLERDE KONUŞULANLARI BİR KİTAPTA TOPLAMAYI DÜŞÜNÜYORUZ’

Sizce Sinema Adası ve Sinematek/Sinema Evi’nin düzenlediği bu tür etkinliklerin Türkiye’deki sinema kültürüne ve endüstrisine katkıları neler?

Bütün panellerimizi kayıt altında alıyoruz. Sinema tarihi açısından oldukça önemli bir etkinlikler serisi olduğunu düşünüyoruz ve bunu çok önemsiyoruz. İleride dönüp etkinlikte gerçekleşen paneller izlendiğinde o dönemin sosyolojik, ekonomik ve psikolojik birçok elementini çözümleyebilirler.

Bu panellerde konuşulan konuları ve tartışmaları bir kitapta toplamayı düşünüyoruz. Gelecekteki sinema öğrencileri ve sinemaseverler için başucu kitabı olacağına ve gerekli araştırmalarında kullanacaklarını düşünüyorum.

Sinematek/Sinema Evi olarak benzer etkinliklerle diğer sinema kurumları ve festivallerle işbirliği yapmayı planlıyor musunuz?

Sektör Buluşmaları konsepti için böyle bir planımız bulunmamaktadır. Sinematek/Sinema Evi ile umarım senelerce işbirliği içerisinde Sektör Buluşmaları’nı yaparız. Bize bu önemli buluşmalarda bir araya getiren değerli partnerimiz Sinematek/Sinema Evi’ne ve Genel Sanat Yönetmeni Emin Alper’e teşekkürlerimizi iletiyoruz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx